Назад до новин

Споживча освіта – європейський тренд

За підтримки Голови Правління Укркоопспілки Іллі Гороховського, ректора університету Олексія Нестулі та молодої команди науковців на чолі з деканом факультету товарознавства, торгівлі та маркетингу Аліною Ткаченко 28 січня цього року між Полтавським університетом економіки і торгівлі та Громадською організацією «Український центр європейської політики» було укладено меморандум про співпрацю та взаємодію в рамках інформаційної кампанії з підвищення рівня обізнаності споживачів «Європейські вимоги безпечності харчових продуктів: від ферми до виделки».

Метою співробітництва є об’єднання зусиль у частині інформування населення про права споживачів згідно з актуальним харчовим законодавством та надання необхідної інформації для можливості захисту цих прав у рамках всеукраїнської інформаційної кампанії «Європейські вимоги безпечності харчових продуктів: від лану до столу».

У зв’язку зі вступом у дію Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» ініціативною групою та студентським активом ПУЕТ на чолі з деканом Аліною Ткаченко був створений проект «Безпечно та якісно? Знаю, що купую!». З ним ПУЕТ долучився до загальнонаціональної інформаційної кампанії Громадської організації «Український центр європейської політики». Мета заходу – забезпечення належного поінформування споживачів і надання точної та зрозумілої людям інформації щодо харчових продуктів. Було створено команду експертів, які могли б з легкістю надати інформацію про харчові продукти для споживачів. Протягом січня-лютого цього року студентами ПУЕТ в рамках практико-орієнтованого навчання з дисципліни «Маркування товарів в Україні та за кордоном» в одному з найбільших у місті ТРЦ «Київ» для всіх відвідувачів були проведені консультації й  роз’яснення щодо змін у сфері харчового законодавства та захисту прав споживачів.

Викладачами кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи університету був організований флешмоб «Хочу жити в якісному світі», мета якого полягала у проведенні просвітницьких заходів у школах (учням розказували про найшкідливіші продукти харчування та навчали визначати якість товарів у домашніх умовах). На майстер-класах учням пропонували визначити наявність барвників у соках і напоях, харчових добавок у сирках та ковбасах, наявність фуксину в сосисках, сторонніх домішок у чаї тощо. Фахівці також розповідали школярам про склад і негативний вплив на їх здоров’я таких продуктів, як сухарики, газовані напої, чіпси й енергетичні напої.

Акцію підтримали й за межами міста.

Це далеко не вся робота з означеної теми. Фахівці Полтавського університету економіки і торгівлі проводитимуть ще низку заходів зі споживчої освіти, щоб навчити якомога більше людей розуміти, які товари й для чого купувати, яке їх призначення, а найголовніше – допомогти усвідомити власне споживацьке «я».

Катерина ШАЛУН