Назад до новин

COVID-19: РИЗИК ЗАРАЖЕННЯ ЧЕРЕЗ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ

Ми продовжуємо знайомити наших читачів із досвідом боротьби проти зараження COVID-19, яким із нами активно ділиться європейська кооперативна спільнота.

— Чи є ризик зараження COVID-19 (SARS-CoV-2) через харчові продукти?

–Незважаючи на масштаби пандемії, досі не було повідомлень про передачу COVID-19 через споживання їжі. Тому немає жодних доказів того, що продукти харчування становлять небезпеку для здоров’я населення через COVID-19. Основний спосіб передачі – від людини до людини.

–Який ризик заразитися COVID-19 від упаковки харчових продуктів?

— Згідно з останніми дослідженнями, збудник COVID-19 (SARS-CoV-2) здатний зберігатись на картоні до 24 годин в особливих умовах (наприклад, контрольована відносна вологість і температура).

Немає доказів того, що заражені пакети, які пройшли через різні екологічні умови та температуру, зберігають інфекцію. Тим не менш, люди, які працюють на пакуванні, повинні скрупульозно дотримуватися вказівок органів охорони здоров’я про належну гігієну, включаючи регулярне та правильне миття рук.

ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКТІВ

— Які заходи втілюються у харчовій промисловості  (включаючи сферу роздрібної торгівлі), які унеможливлюють зараження тих продуктів, які там виробляються чи розповсюджуються?

— В ЄС завжди діяли суворі гігієнічні правила для виробництва продуктів харчування, а їх виконання контролюється на офіційному рівні. Усі підприємства харчової промисловості повинні їх застосовувати . Ці гігієнічні правила розроблені для запобігання інфікування їжі будь-якими збудниками, а, отже, запобігають забрудненню і вірусом COVID-19.

Серед необхідних гігієнічних заходів для всіх етапів виробництва продуктів харчування особливе значення мають:

 очищення та дезінфекція об’єктів та обладнання для виробництва продуктів харчування; уникнення перехресного забруднення між різними видами продуктів харчування, а також на різних етапах процесу (наприклад, сировина та приготовлена їжа);

 особиста гігієна —  миття та дезінфекція рук, носіння рукавичок і масок, де це потрібно; використання спеціального гігієнічного одягу та взуття;

 самоізоляція вдома, якщо погано почуваєте.

Всім цим вимогам на підприємствах харчової промисловості обов’язково навчають. Тому працівники цієї сфери дуже добре знають, як працювати, дотримуючись гігієни, як сприяти культурі безпеки харчових продуктів.

–Ізоляція може обмежувати контроль за дотриманням гігієни на підприємствах харчової промисловості. Чи це впливає на безпечність їжі загалом?

— Ні. Безпека продуктів харчування в першу чергу базується на сумлінні усіх учасників вироблення харчової продукції: від ферми до виделки. Безпека виробництва принципово пов’язана з профілактичними заходами (належними гігієнічними правилами). Підприємства харчової промисловості демонструють, що профілактичні заходи завжди застосовуються під час виробництва продуктів харчування, що вони ефективні, адже відбуваються перевірки та тестування виробничого процесу та продуктів харчування (так званий власний контроль). Окрім цього, перевірки здійснюють органи безпеки харчових продуктів. Тож навіть там, де ізоляція не дозволяє провести офіційний контроль — це не впливає на безпеку виробленої їжі.

— Що станеться, якщо працівник підприємства харчової промисловості заражений COVID-19?

— У такій ситуації будь-яку особу, яка має симптоми COVID-19, просять залишитися вдома. Навіть у випадку, коли люди можуть бути заражені, але ще не хворіють (безсимптомні носії вірусу), чинне законодавство мінімізує ризик зараження їжі. Бо кожна людина, яка працює в зоні виробництва їжі, повинна підтримувати високий ступінь особистої гігієни, включаючи носіння належного чистого та, якщо необхідно, захисного одягу.

— Можливий дефіцит дезінфікуючих засобів для рук через великий попит на них. Якщо так станеться, що робити працівникам підприємств харчової промисловості?

— Законодавство ЄС щодо безпеки харчових продуктів вимагає від усіх суб’єктів господарювання у цій галузі забезпечити виконання належних гігієнічних заходів. У першу чергу – це часто мити руки з милом. Там, де необхідна додаткова дезінфекція, її потрібно використовувати за вимогою. У разі нестачі дезінфікуючих засобів місцеві органи з безпеки харчових продуктів розглядають  кожен конкретний випадок та шукають альтернативні шляхи допомоги, щоб забезпечити безпеку продуктів харчування. Можливо навіть просто частіше мити руки з милом.

ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ В МАГАЗИНАХ

– Чи можна заразитися від людей, які працюють з продуктами, які ,можливо, теж заражені?

– Наразі немає інформації про те, чи може вірус COVID-19, осідати на продуктах харчування, виживати там і заражати людей. У той же час, немає жодних доказів того, що їжа стала джерелом чи носієм інфекції для людей. Більшість були заражені через контакт із зараженими людьми – це без сумнівів.

За даними агентств з безпеки харчових продуктів у державах-членах ЄС, навряд чи можна заразитися COVID-19 через контакт з продуктами харчування. Європейське агентство з безпеки харчових продуктів також наголосило, що наразі немає доказів того, що їжа є вірогідним джерелом або маршрутом передачі вірусу.

Теоретично, їжа, як і будь-який інший матеріал, який, може бути заражений інфікованою людиною, приміром, ручка на дверях, пакет, також може стати джерелом непрямого перехресного забруднення під час дотику до неї. Ось чому всі повинні скрупульозно виконувати рекомендації органів охорони здоров’я щодо миття рук.

Роздрібні торговці, згідно гігієнічних вимог, під час роботи з продуктами харчування, та персонал, який контактує з їжею (нарізання м’яса та м’ясних продуктів, чищення риби, упаковка фруктів та овочів), повинні хоча б носити рукавички та часто змінювати їх. Є гарне гігієнічне правило: клієнти не повинні торкатися в магазинах їжі, крім тієї, яку вони мають намір придбати, щоб не інфікувати її будь-яким збудником, який може бути на руках.

— Як захистити продавцю магазину себе та своїх клієнтів від зараження інфікованими людьми, які прийшли до магазину?

— Для цього потрібно виконувати вимоги органів влади: забезпечте мінімальну відстань між людьми, наприклад, позначивши підлогу через певні проміжки, та обмежити кількість людей, присутніх у вашому магазині одночасно.

Ви також можете встановити дезінфікуючі засоби для рук на вході та / або навіть роздати одноразові рукавички, де споживачам потрібно торкатися до продуктів у магазині (наприклад, фруктів). Запровадивши це, наполягайте на тому, щоб ваші клієнти дотримувалися правил.

Розмістіть скляний або пластиковий прозорий екран між співробітником та клієнтом (наприклад, при виході із зони каси), також рекомендується використовувати безконтактні дебетові / кредитні картки замість прийому готівки.

ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ ВДОМА

— Чи можна  заразитися вживанням певних продуктів?

— Наразі немає інформації про те чи може вірус COVID-19 потрапляючи на продукти харчування, виживати там і заражати людей. У той же час, немає жодних доказів того, що їжа була джерелом чи носієм інфекції для людей. Втім, немає сумнівів, що більшість, були заражені через контакт із зараженими людьми. За даними агентств з безпеки харчових продуктів у державах-членах ЄС, навряд чи можна заразитися COVID-19 від продуктів харчування. Європейське агентство з безпеки харчових продуктів також наголосило, що наразі немає доказів того, що їжа є вірогідним джерелом або маршрутом передачі вірусу.

— Що можна зробити вдома, щоб мінімізувати будь-який потенційний ризик від продуктів, що передають вірус COVID-19?

— Важливо застосовувати на своїй кухні суворі гігієнічні правила. Зберігайте їжу належним чином, відмовтеся від зовнішньої упаковки перед зберіганням (наприклад, картонної, де є внутрішня пластикова упаковка), мийте фрукти та овочі, уникайте забруднень посуду , ретельно миючи їх миючим засобом.